İnsan duyularının, çok yoğun olmadığı takdirde, iyonlaştırıcı radyasyon türlerini hissetmesi pek mümkün değildir. Hissedilmeye başlanırsa çoktan çok yüksek/ölümcül doz alınmış olur. Radyasyona maruz kalan bir kişinin veya cismin bir kilogramına bir joule kadar enerji veren miktara Gray (Gy) denmektedir. Farklı radyasyon çeşitlerine aynı Gray miktarında maruz kalmak farklı sonuçlar doğurmaktadır. Örnek vermek gerekirse bir Gray Alfa radyasyonuna maruz kalmak bir Gray Beta radyasyonuna maruz kalmaktan çok daha fazla tehlikelidir.
Radyasyonun etki eden dozundan bahsedildiğindeyse, Sievert (Sv) ölçü birimi ile ifade edilir. Bir sievert radyasyonun etkisi maruz kalınan türe göre değişmez, maruz kalınan enerji miktarını temsil eder. Düşük miktarlarına millisievert / mSV (binde biri) ve microsievert / μSv (milyonda biri) denir.
International Comission on Radiological Protection (Uluslararası Radyolojik Korunum Komisyonu) yıllık doz olarak halk için güvenli limiti 1 mSv olarak belirlemiştir. İş sebebiyle maruz kalma limiti 50 mSv’dir ve yıllık maksimum 100 mSv maruz kalınan bir işte arka arkaya 5 yıldan fazla çalışılmaması gerektiğini belirtmiştir.
Aşağıda bazı mSv’lerin hangi işlemler ya da hangi şartlar altında gelişebileceğini göreceksiniz.
*1000 μSv (1 mSv) (yıllık): Normal bir bireyin yıllık maruz kalabileceği radyasyon limiti.
*1 mSv: Thee Miles Adası reaktör erimesi kazasındaki maksimum radyasyon miktarıdır.
*2 mSv: Yüzünüze bir CT taraması yapılması sonucunda gelişen radyasyon miktarıdır.
*6 mSv (günlük): 2010’da Çernobil santralinde bir saat geçirince maruz kalınan dozdur. Fakat bulunulan yere göre büyük farklılıklar da tespit edilebilir.
*7 mSv: Göğüs bölgenize bir CT taraması yapılmasında maruz kalacağınız radyasyon miktarıdır.
Leave a reply