Teknolojinin gelişmesi insanoğlunun fikirlerini daha öne taşır, fikirlerin gelişmesi de teknolojinin gelişimini çok daha hızlandırır. Bilim insanları; hızlı gelişen teknolojinin sonucunda hali hazırda kullandığımız yöntemlerin, frekansların ve hatta enerji kaynaklarının yeterli/verimli gelmediğine kanaat getirdiler. Ve önümüzdeki yılın projesinin tekrar bir frekans değişikliği olduğunu biliyoruz. Buna da 5G adını veriyoruz.
Yöntem nasıl değişir?
Dokunmatik ekranlı telefonlar son kullanıcıya sunulduğu sene tuşlu telefonlar satış rekorları kırmıştı. Çünkü dokunmatik telefonun çabuk bozulacağı, kullanışlı olmayacağı yönündeki düşünce teknolojiye galip gelmişti. Daha doğrusu herkes öyle sanmıştı. Bu algıyı yıkmak sadece üç yıl sürdü. Birkaç yıl sonunda ise dünyanın teknoloji devi olan en büyük tuşlu telefon markası, piyasadan çekildiğini açıklayacaktı. Bu durum, bir teknolojiyi kullanım yöntemimiz hakkında en yakın tarihli örneklerden biri olacaktır.
Frekans nasıl değişir?
Yıllardır telefon kullanan herkes gibi bu terimlere hakim olduğunuzu, en azından telefonunuzun ekranında bir kere gördüğünüzü biliyoruz: H – Edge – 3G – 4,5G. Teknolojiyle hiç alakalı olmayan ya da yeni telefon kullanmaya başlamış birine bu frekans değerlerini sorduğunuzda, internet hızı ile ilgili olduğunu söyleyecektir. Doğrudur da, bu frekans değerleri gelişen teknoloji ile birlikte o teknolojiyi nasıl %100 verimli hale getirebileceğimizi gösteren frekanslardır. Dolayısıyla gelişen teknoloji, yanında yeni frekans değerlerini getirmeye yıllar boyunca devam edecektir. Bu frekanslar değiştikçe/geliştikçe yaydığı radyasyon oranı da artmaktadır. Tüm dünya tarafından merakla beklenen 5G’nin ise; daha önce eşi benzeri görülmemiş bir radyasyon seviyesi ile insanlarla buluşması beklenmektedir. Bu sadece radyasyon değil, frekans değeri olarak da daha önce insanoğlunun doğada hiç deneyimlemediği bir frekans değeri olacaktır. Toplu ölümler, çocuk ölümleri dahil olmak üzere birçok problemin kaynağı olması beklenmektedir.
Enerji Kaynağı nasıl değişir?
Söz konusu olan cihazlar ve 5G teknolojisi özelinde konuşacak olursak, her yeni teknolojinin frekans bandının farklı olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; 4,5G teknolojisinin sahip olduğu frekans bandı, mevcut baz istasyonlarını kullanmaya uygundu ve bu durum daha fazla baz istasyonu yapılmasına sebep oldu. Son yıllarda artan baz istasyonu sayısı sizin de dikkatinizi çekti değil mi? Eskiden anahaber bülteninde gördüğümüz istasyon karşıtı mahalleli eylemlerinin artık haber değeri dahi kalmadı. Çünkü herkes içselleştirdi. Bu kanser oranlarının artması dahil olmak üzere birçok hastalığa yol açtı. 5G teknolojisi geldiğinde ise frekans bandı 9.735Gh’lere yükseleceği için, mevcut baz istasyonları yeterli olmayacak. Bu daha büyük, daha fazla baz istasyonu anlamına gelecek.
5G Teknolojisi insanlık için büyük, bir o kadar da yıkıcı bir adım olacak. Bu eşsiz teknoloji seviyesine ulaşmamız medeniyetimizin gelişimi için büyük önem taşırken, sağlığımız için çok ciddi anlamda tehdit oluşturuyor. 5G zararlarını, bu zararları tecrübe etmeden önce önlemeli, 5G’den korunmak için bir an önce harekete geçmeliyiz.