Radyasyonu kısaca tanımlayacak olursak, parçacıklar biçimindeki enerji yayımı diyebiliriz. Eğer bir madde kararsız ise yani nötronlarının sayısı o atomun proton sayısından çok fazla ise ışın yayarak parçalanma gerçekleştirebilmektedir. Bu ışınlar ise alfa, beta ve gamadır. Bu şekilde ışıma yapan maddelere radyoaktif maddeler denilmektedir.
İki çeşit radyasyon vardır. Doğal ve beşeri. Doğal kaynaklar dolayısıyla oluşan radyasyonlara örnek olarak kozmik ışınlar, radon ışımaları, toprakta, suda ve besinlerde oluşan radyoaktif maddeler örnek gösterilebilir.
İnsan eliyle oluşan radyasyonlar ise doğal olmayanlardır. Eğer bu iki sınıfı kıyaslarsak doğal radyasyondan etkilenme oranı, insan eliyle olana göre çok daha fazladır. Çünkü sürekli solunulan havadan, güneşten, sudan dahi etkilenilebilir. Maruz kalınan radyasyonun üçte ikisi doğal yollardan alınır, %15 civarını ise radyolojik incelemelerden alınır.
Başkent Yeni Delhi’deki Tüm Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda yüksek radyasyonun ciddi baş ağrısı problemlerine neden olduğu görüldü. Dolayısıyla bu araştırma, radyasyonun etkilerinin hissedebilirliğini kanıtladı. Yaklaşık olarak 400 kişide yapılan testler sonucunda, baş ağrısı ihtimalinin cep telefonu kullanımı ile doğru orantılı olarak arttığı görüldü. Bu daha çok yüksek oranda radyasyon ile ilişkilendiriliyor. Yapılan radyasyon araştırmalarında akıllı telefonlardan yayılan radyasyonların çok büyük boyutlarda olduğu söyleniyordu.
Başkent Yeni Delhi’deki Tüm Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Deepti Vibha, “Akıllı telefon kullanımı, baş ağrısının kötüleşmesi için potansiyel bir tetikleyici olabilir” ifadelerine yer verdi. Bu, akıllı telefonlarla ilgili sağlık risklerini rahatlıkla gösteriyor.
Elbette bu sadece tek bir cihaz üzerinden yapılan bir araştırmadır, bu araştırmaların birçok örnekleri bulunmaktadır. Dolayısıyla radyasyon yayan tüm cihazlara fazla maruz kalmak, radyasyonun etkilerini hissetmenize neden olacaktır.
Leave a reply