Radyasyon, canlı yaşamıyla bir bütündür. Yaşamın içerisinde bulunan bir gerçekliktir. Gezegenlerin evrende oluşumuyla, gezegenin yapısında bulunan ve çok uzun bir yarı ömre sahip olan kararsız maddeler, yaşadığımız alanlarda normal olarak kabul ettiğimiz doğal bir iyonlaştırıcı radyasyon seviyesi oluşturmaktadır. Gezegenler bile radyasyon kaynağıyken, radyasyonun olmadığı bir dünya nasıl olsun?
Gezegenlerin doğal bir radyasyon kaynağı olmasının yanı sıra, dünyanın atmosferi de uzaydan gelen ve adına kozmik ışınlar ismi verilen ışınlar ile sürekli bombardımana maruz kalır. Bu durumda güneş kaynaklı ışık hem görmeyi sağlayan hem de yaşama enerji veren bir radyasyondur. Işığın da bir radyasyon olduğunu göz önüne alırsak aslında radyasyonun canlı yaşamında olmazsa olmaz olan en önemli olgulardan biri olduğunu çok net bir şekilde söylemek mümkün…
Yenilen yiyeceklerden, içilen sudan ve solunan havadan vücuda alınan iyonlaştırıcı radyasyon kaynaklarından dolayı vücut saniyede ortalama 500 kadar ışın yayarken dış kaynaklı iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları nedeniyle de ortalama olarak saniyede 15 bin kadar ışına maruz kalır. Dünyadaki doğal radyasyon kaynaklarından dolayı yaşanılan tüm alanların radyoaktif olması nedeniyle ve vücutlar da radyoaktif olmasından dolayı radyasyon yaşamın bir parçası olmaya devam edecek. Dolayısıyla radyasyon yaşamın vazgeçilmez bir faydasıdır, canlı yaşamı için faydası budur.
Leave a reply