Elektromanyetik radyasyon veya ışıma, evrendeki en temel enerjilerden birisidir. Yaşadığımız ortam her zaman elektromanyetik radyasyonla doludur. Belirli bir ısıya sahip vücudumuz dahi kızılaltı radyasyon yaymaktadır. O nedenle radyasyona bağlı yaşıyoruz desek aslında yanlış söylemeyiz. Tabii bizimle birlikte çocuklarımız da artık radyasyonun içerisinde büyüyor.
Amerikan Pediatri Akademisi ve Kanada Pediatri Derneği, 0-2 yaş aralığındaki bebeklerin teknolojiden tamamıyla uzak tutulması gerektiğini belirtiyor. Nedeni ise 0-2 yaş aralığındaki bebeklerde beynin büyüklüğü üç katına çıkma aşamasında. Bu aşamanın başlaması ile beyin gelişimi 21 yaşına kadar devam ediyor. Çevresel uyaranların fazla ya da eksik olması, erken beyin gelişimi üzerinde etkili oluyor.
2005 yılından beri birtakım Rus araştırmacılar 5-12 yaş arasındaki iki grup çocuğun dijital medya kullanımını takip ediyorlar. Gruplardan biri cep telefonu kullanırken diğer gruptaki çocuklar kullanmıyor. Cep telefonu kullanan çocuklarda artan yorgunluk, çalışma kapasitesinde düşüş, anlamsal hafızada kayıp gibi kısa süreli etkiler gözlemleniyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde Albany Üniversitesi Çevre Sağlık Enstitüsü başkanı Dr. David Carpenter’ın araştırmasına göre, cep telefonu kullanımıyla beyin tümörü arasındaki ilişki çok net olarak belirlenmemiş olmasına rağmen, sayısal verilere dayanılarak ortaya konan bulgular riskin arttığı yönünde.
Bilim insanları, radyasyonun çocuklar üzerindeki kısa süreli etkileri konusunda hemfikir. Bu sebeple ebeveynlerin önlem alması şart. Peki, çocukları dijital medya araçlarındaki radyasyondan nasıl koruyabiliriz? Çocukları radyasyondan uzak tutmak için ne gibi önlemler alınmalıdır?
*Çocukları mümkünse cep telefonu ile konuşturmamalısınız. Aile büyükleriniz çocukların seslerini duymak istiyor olabilir fakat bu onlar için hiç sağlıklı değil.
*Çocuklar cep telefonuyla konuşurken de kulaklık kullanmayı tercih etmeliler, yanlarında taşıdıklarında telefonun ekranı vücutlarına değil dışarıya dönük olmalı.
*Çocuklarınıza cep telefonu alırken SAR (spesific absorption rate yani Türkçesi ile özgül soğurulma oranı) değerini kontrol etmelisiniz. Bu değer, cep telefonu kullanırken vücudun maruz kaldığı radyasyon enerjisinin ölçüsüdür.
*Hastane, tren, havaalanı veya asansör gibi, çekim alanlarının az, metal parçalarının çok olduğu alanlarda konuşmaktansa açık alanlarda konuşmaları konusunda çocukları bilgilendirin.
*Bilgisayar, tablet ve telefonlar, kullanılmadığı sürece kapalı tutulmalı. Gece uyurken bu cihazlar en az 2 metre mesafede tutulmalı, asla başucunda bırakılmamalı. Yine uyurken mümkünse Wi-Fi bağlantısının kapatılması da sizi ve çocuklarınızı radyasyondan bu süre boyunca koruyacaktır.
Radyasyon yayan tüm cihazlar için 5Guard kullanmak, sizi ve çocuklarınızı koruyacaktır. 5Guard, radyasyonu harmonize eder ve vereceği zararı düşürür.
Leave a reply